Øko Ø Amager

150,00 kr. 0.75% of 20.000,00 kr.

3

crowdfunders
expired
cultura21 @cultura21

medlem siden 1. april, 2014

Om projektet

Hvorfor Øko Ø Amager?

I 2014 er København udnævnt som grøn hovedstad i Europa, under navnet Sharing Copenhagen 2014. Der foregår en masse forskellige aktiviteter, som fremhæver det grønne, bæredygtighed, vedvarende energi, det blå og grønne og meget mere. Men der mangler udfordringer, der inviterer til at byen kan blive endnu bedre. Det er ikke nok at vise byen frem og prale med alt det, vi kan. Vi skal også bruge året til at skabe nye, banebrydende eksperimenter, der kan vise vejen for hele verden.

Øko Ø Amager er sådan et projekt. Det undersøger en ø, som er under voldsom forandring. Derfor er det vigtigt at der er mange der kommer med i arbejdet med at opdage nye muligheder, med afsæt i den ø der findes. Med retning mod at blie verdens mest bæredygtige ø i en storby. Kunne du ikke tænke dig at være til at udvikle den?

På det gamle Amager var der fabrikker overalt og kvartererne var opkaldt efter dem. Senere kom det voksende forbrug af alt muligt, som føltes som en drøm der gik i opfyldelse. Fabrikkerne er væk nu, kontorbygninger skyder op i stedet, og lommeparker. Fladskærmene er der endnu, men der er en besindelse der vokser frem, en nysgerrighed. Måske spirer en anden verden, hvor øen er et spisekammer, en selvforsynende økonomi og en sammenhængende oase. Øko Ø Amager er en første undersøgelse af, hvordan vi kommer videre med den vision.

 

Projekt Øko Ø Amager


Den måde vi griber det an, er at invitere til at være opmærksomme, nænsomme og skabende. Vi kalder det Øko Ø Amager, indtil videre. At kalde en ø som Amager for 'øko' er måske lidt meget for nogle. Men vi vil gerne gøre opmærksom på, at der er øko over det hele: økonomier, økosystemer og økologier for eksempel. Vi vil gerne hjælpe Amagerkanere, Københavnere, kunstnere, sociale- grønne- iværksættere og innovatører, forandringsmagere, kommune og lokale organisationer – og helt almindelige nysgerrige mennesker – til at opdage hinanden og blive opdaget. Og til at opdage landet, stenene, husene, broerne og vandet, som øen består af. Vi vil udforske og dele hvad det vil sige at være en øko-ø.

Konkret tilbyder vi:

  • et løbende korttegningslaboratorium, som vi startede med en workshop i april, og som fortsætter hele vejen igennem projektet. Kort fortalt kortlægger vi landskaber for mulige nye projekter, der kan komme til at stå på egne ben fra næste år;

  • 9 vandringer i meget forskellige zoner, hvor vi skal opdage og forstå deres økosystemer, historie og fremtidsmuligheder. De tre første finder sted i juni, se beskrivelserne her;

  • mikro-udstillinger, der kan bevæge sig rundt i øens forskellige sociale og kulturelle rum

  • en hjemmeside og sociale medier, hvor vi vil portrættere nogle af øens mange geniale folk, og skabe rum til at dele opdagelser og udvikle ideer

  • en øko-skabelses-konference-camp den 31. oktober.1. november


Ud af alt det omsætter vi, sammen med alle dem der er med i projektet, opdagelserne til 9 nye idéudviklinger, som vi giver tilbage til Amagers fremtid som øko ø. Én for hvert område, ideer der både er meget opmærksomme på det lokale og kan virke på tværs af zonerne, og ud af dem, eller byder verden inden for på øen. Det kan være nye måder at udnytte øens bynatur-potentiale. Det kan være en ny forening, der vil indsamle, udsmykke og dele cykler med øens socialt udsatte unge. Det kan være et alternativt affald-til-møbler projekt. Eller noget helt syvende, bare det skaber liv, og kan være med til at tegne fremtidens Øko Amager atlas.

Projektet er ikke kun for den, der har en doktorgrad i byudvikling eller økologi. Vi vil gerne have alle med. Fordi vi også arbejder metodisk, stiller det krav til deltageren. Men de krav er lige så store til PhD'en som til pædagogen. For at de 9 idéudviklinger kan være til gavn for så mange som muligt, skal de også udvikles og prøves af med mange forskellige. Derfor går vi også ud på opdagelse selv, og deler vores ideer med borgergrupper, foreninger og forvaltere. Vi er pionerer inden for vores, spørg bare dem, der kender os, eller se siden for den første workshop.

 

Hvad går dine penge til?

Vi ønsker at der ud af Øko Ø Amager vokser en - også økonomisk - bæredygtig enhed. Vi tilbyder derfor vores projekt som en oase, hvor idérige mennesker kan komme til og byde ind. På den måde bliver et madprojekt, et affaldsprojekt, et kunstprojekt eller et åbent uddannelsesprojekt til, som del af Øko Ø Amager i første omgang. Vi udvikler og opdager sammen med de mennesker, vi møder gennem projektet. Vi prøver at leve vores projekts præmisser på egen krop. Det virker, men det tager tid og kræver kræfter.

Dit bidrag går til at vi kan udvikle og organisere de nye knopskud, som projektet afføder (som madprojektet Vildskud, som allerede er i fuld gang med at gøre sine første erfaringer). Det går også til at vi kan kontakte, facilitere, følge op, dele og videreformidle, og gøre arbejdet med en workshop synligt for alle. Udvikle nye metoder til at undersøge felten med et kulturelt perspektiv. Gøre den viden vi modtager, alle ideerne og potentialerne for Amager som øko ø, tilgængelig og brugbar. Vi opbygger hjemmeside, laver plakater, deler foldere ud, laver mad. Vi vil også gerne lave en smuk bog til efteråret, med bidrag fra nogle af de mange kloge mennesker, der bidrager til processen. Alt det kræver tid, som du kan være med til at give os.

Vi beder derfor om dine penge, fordi de endnu ikke vokser på træerne. Men hvis du kunne tænke dig at være med på en anden måde, er du meget velkommen til at tilbyde os dine idéer eller hænder.

 

Hvad får du?

Du kan se ude til højre hvad du kan vælge imellem, når du giver dine kroner. Og lige meget hvad, så kommer du med på listen, når vi holder fester, workshops, vandringer, og alt det andet nogen kommer og finder på. Se mere på Øko Ø Amagers facebook side.

Når du støtter vores projekt er du også med til at støtte en udvikling af Amager og København, der tager det helt alvorligt, at det er vores by og vores opgave at opdage den.

Hvis du ud over at støtte også gerne vil fortælle os hvad du gerne vil have, eller bare vil modtage nyt fra os om projektet, skal du huske at sende en mail med dit navn, til ecoamager@cultura21.dk.

 

Hvem er vi?

Øko Ø Amager arrangeres af foreningen Cultura21, der arbejder med bæredygtighed, innovation og byer ud fra et kulturelt perspektiv. Vi har til huse på Amager i København og er del af netværket Cultura21 International. Projektet ledes af arkitekt Stine Avlund og aktionsfilosof Oleg Koefoed, i tæt samarbejde med en lang række af partnere og hjælpere. Se mere på ecoislandamager.dk, hvor der også er navn på menneskene, støtterne og medudviklerne. Tusind tak til alle dem der hjælper allerede – og til dig, der vil støtte os her!

 

Vil du vide endnu mere?

Se mere om vores aktiviteter på Øko Ø Amagers hjemmeside. Du kan også følge med på Sharing Copenhagens side og se noget af alt det andet der sker i byen i år.
Partnerskaber