Fotobog om natur og klima i Disko

28.800,00 kr. 115.20% of 25.000,00 kr.

79

crowdfunders
expired
Bo Normander @bonormander

medlem siden 23. november, 2015

Om projektet

NY FOTOBOG OM NATUR OG KLIMA I GRØNLAND KAN BLIVE DIN!


Støt projektet og modtag et eksemplar af bogen og/eller en flot kalender! Din støtte er guld værd og vil hjælpe mig med at dække mine udgifter til selve produktionen af bogen (layout og tryk).

NYT: Fotokalenderen er klar til levering, se nederst på siden!

NATUR OG KLIMA I DISKO


Formålet med bogprojektet er at formidle viden om den enestående arktiske natur i og omkring Diskobugten i Vestgrønland. Projektet skal i billeder og ord oplyse om vigtigheden af at passe på natur, klima og miljø i denne unikke del af Arktis.

Det er især i de arktiske egne, at de globale klimaforandringer opleves med mærkbare temperaturstigninger. Den UNESCO-fredede Sermeq Kujalleq gletsjer i Ilulissat er en af verdens hurtigst bevægende, og politikere og forskere fra hele verden har aflagt besøg for at opleve den øgede afsmeltning på nært hold.

Fiskeri og dyreliv ændrer sig også i takt med klimaet. Samtidig er naturen i Diskobugten særligt sårbar overfor menneskets påvirkninger, da de kolde temperaturer gør, at nedbrydning af fx affald og olieforurening sker meget langsomt.

Både af æstetiske, naturmæssige og politiske grunde er der stor opmærksomhed omkring Disko-området. Da der ikke findes lignende bøger på markedet, ventes det at denne udgivelse vil kunne fange en bred målgruppes interesse.

null

BOGENS KONCEPT OG INDHOLD


Fotobog med billeder og beskrivelser af arktisk natur, klima og landskaber fra Diskobugten i Vestgrønland.

  • 150 unikke fotos. 200 sider. Landskabsformat. 4-farvet.

  • På engelsk, dansk og grønlandsk.

  • Introduktion med beskrivelse af Disko-områdets natur, klima, geologi, geografi og historie.

  • 10 kapitler med forskellige naturfaglige temaer: landskaber, biodiversitet, klimaforandringer, arktisk flora og fauna, Disko-øen, Ilulissat Isfjord, årstider, polarnatten, mennesket og naturen, bygdeliv m.v.


null

HOLDET BAG



  • Tekst og fotos: Bo Normander

  • Redaktion: Jacob Sørensen (fuldmægtig, Naalakkersuisut), Mette Frost (grønlandsmedarbejder, WWF), Torkel Gissel Nielsen (professor, DTU Aqua), Martin Bo Hansen (direktør, World of Greenland), Gustav Bech (redaktør, Global Økologi) og Ulla Skovsbøl (miljøjournalist).

  • Layout og design: Åse Eg Jørgensen (www.hos-eg.dk)


Bo Normander har arbejdet som freelance naturfotograf i mere end 10 år for Aarhus Universitet, Danmarks Miljøundersøgelser (DMU), Worldwatch Institute, Nordisk Ministerråd, Det Økologiske Råd, Global Økologi m.fl.

Bo har et indgående kendskab til arktisk natur og miljø og har skrevet en række rapporter, kapitler og videnskabelige artikler om natur og biodiversitet. Til daglig er han seniorrådgiver (tidl. direktør) ved Worldwatch Institute’s europæiske kontor, og har tidligere arbejdet som seniorrådgiver og forsker ved DMU, hvorfra han også har en ph.d. i mikrobiel økologi. Alle fotos er taget med professionelt Nikon-udstyr med 1:2.8 objektiver. Yderligere information på www.normander.dk.

null

FINANSIERING OG TIDSPLAN


Bogen søges finansieret via fondsstøtte, sponsorater og bogsalg (bl.a. via crowdfunding). Bogen ventes udgivet i sommeren 2016, og vil blive lanceret ved receptioner og foredrag i både Grønland og Danmark. Bogen vil blive distribueret til boghandlere, turistkontorer, biblioteker m.v. i Grønland og Danmark.

Bogen er støttet af Hotel Arctic, World of Greenland og GrønlandsBANKEN (Ilulissat).

null

EKSEMPEL PÅ KAPITELTEKST - ET KLIMA I FORANDRING


Få steder på jorden mærkes de globale klimaforandringer tydeligere end i Arktis. I løbet af de seneste 100 år er den globale gennemsnitstemperatur steget med ca. 0,8 grader, mens det i de arktiske områder typisk er blevet op til 2 grader varmere. Det er især udslip af drivhusgasser fra afbrænding af kul, olie og gas, der er årsag til de globale klimaforandringer.

I Ilulissat taler de ældre om de gode gamle dage, hvor der fandtes ”rigtige” vintre med måneders kulde pænt under minus 20 grader og massiv havis så langt øjet rakte. En af de mere udbredte fortællinger er, at man i 1980’erne kørte en bus de 25 kilometer over havisen fra Ilulissat til bygden Oqaatsut.

Den tid er forbi, og de yngre generationer kender mest til mildere vintre, hvor havisen kun i korte perioder lukker sig om Diskobugtens byer og bygder. Siden satellitmålinger startede i 1978 har der været målt en klar tendens for havisen i Arktis: den dannes senere, smelter tidligere, og områderne uden havis bliver flere og større. De ni år med de mindste isudbredelser er også de ni seneste år (2006-2015).

Temperaturen i Vestgrønland er steget. Årsmiddeltemperaturen i Ilulissat er ifølge DMI steget fra ca. -6 grader i slutningen af 1800-tallet til ca. -4 grader i dag. Det dækker over, at temperaturen steg fra de første målinger i 1873 indtil ca. 1940. Derefter var der en faldende tendens, indtil temperaturen igen er steget i de seneste to årtier.

Om sommeren mærker man også det mildere klima. Fiskernes pejlemærker – bræerne der lyser op blandt fjeldtoppene på Disko-øen og Nuussuaq-halvøen – ser ikke længere ud, som de plejer. År efter år trækker de sig tilbage og efterlader et fjeldlandskab, der er markant mindre sne- og isdækket end for bare to årtier siden.

null

Flere billeder kan ses på www.normander.dk/photography.html



FOTOKALENDER


Fotokalenderen er klar til levering! Det er en A3 vægkalender med 12 unikke fotos fra Disko-området. På dansk og grønlandsk.

Bestil den her på siden! Kalenderen kan frit udleveres inden jul i København eller hos mig i Ilulissat. Eller sendes til din privatadresse. Bestil flere og få rabat: 3 stk. tilsendt: 300 kr. (skriv det ønskede antal i kommentarfeltet)

Partnerskaber