Gentænk Aarhus Airport

39.940,00 kr. 15.98% of 250.000,00 kr.

19

crowdfunders
expired
Aarhus Airport @5086244013

medlem siden 26. januar, 2016

Om projektet

NU ÅBNER INDSAMLINGEN, OG DU KAN VÆRE MED TIL AT GENTÆNKE LUFTHAVNEN


Lad os skabe en portal mellem Østjylland og verden, som vi kan være stolte af.


Det her handler ikke om ny eller gammel lufthavn. Det handler om, hvad vi kan gøre lige nu og her, så vi får gjort lufthavnen bedre, mere interessant og bedre udnyttet, mens vi VED at den er her. Aarhus gør meget ud af midlertidige aktiviteter, eksperimenter med bygninger, institutioners brug og generelt ReThink disse år; og det er lige præcis, hvad dette initiativ handler om.


Vi har længe arbejdet med at finde måder at arbejde med kunst, kultur og design på - på en gentænkt måde i forhold til lufthavnen. Vi er klar til at komme i gang, og derfor starter vi indsamlingen nu: Alle kan gå ind på Booomerang.dk og give et bidrag til projektet.


Med flere millioner gæster ekstra til Aarhus de kommende år, er det på høje tid at gøre vores “entre” indbydende og personlig. Det er trods alt luftvejens portal til Kulturhovedstaden.


Renoveringen er startet. 


Det er meldt ud, at lufthavnen står for en renovering af centrale elementer af lufthavnens brug og udseende. Der kommer nye, lyse gulve, ny glasfacade i midten af lufthavnen ud mod parkeringspladsen, som lader meget mere lys komme ind i den dunkle vandrehal, og så kommer der nye, udvidede og redesignede toiletter. Alle tre elementer bliver en opgradering eller udskiftning af nogle af de mest udskældte punkter ved lufthavnen.


Hvad skal der ske, og hvad kan man gøre for at hjælpe?


Udover renoveringen af stedet, som lufthavnen står for, så er kongstanken bag projektet at lade kunst, kultur og design indgå i gentænkningen af lufthavnen. Det kan skabe særlige brugeroplevelser, gøre lufthavnen til en spændende portal og ikke mindst til en showcase for, hvem vi er, og hvad vi kan her i Østjylland.

For at realisere det får vi brug for beboere og virksomheder i hele regionen. Fakta er nemlig, at det kun bliver til noget, hvis rigtig mange af os spæder lidt til.

Det her kan blive en rigtig god regionshistorie. Vi skal bruge vores by og regions størrelse til vores fordel. Vi kan skabe forbindelser og bruge dem til handling, kreativitet og resultater. Det handler ganske enkelt om mindset. Hvis vi blot formår at udvikle vores mindset, så følger alt andet med.

Vi har en lufthavnsledelse og et stærkt hold af ansatte i lufthavnen, som har hjulpet 100%, når vi har skullet sætte handling bag idéerne i projektet. Resten hviler på os alle som borgere.



Indsamling/crowfunding


Vi har opstartet den generelle indsamling, hvor man støtter initiativet bredt. Pengene vil gå til workshops, udvikling, kampagner, honorarer til kunstnere, kulturfolk, hjælpere, håndværkere og andre, der bliver involveret. Man kan også støtte med anden hjælp end penge (som mere end 100 personer og institutioner allerede har gjort): altså tilbyde sin frivillige hjælp, viden, ekspertise, eller produkter, genstande og andet, der måtte kunne bruges til lufthavnen. Via www.booomerang.dk kan du se, hvilke ting, der kan bruges. Herudover har vi startet den første af fem etaper i indsamlingen og projektet op.


Etape 1 - toiletter og belysning

Lufthavnen renoverer selvfølgelig selv toiletterne og står for udgifterne hertil. Men hvis vi skal have gjort dem originale og oplevelsesbetonede med kunst, sjove, interaktive elementer, så skal vi have rejst en økonomi, det kan gøres for. Vi håber også, at nogle af Østjyllands turistdestinationer har lyst til samarbejder. F.eks. Djurs Sommerland, Ree Park, Randers Regnskov, Musikhuset i Aarhus og Randers, Den Gamle by og/eller andre som har lyst til at byde ind. Det bliver separate toiletrum, og det kunne være interessant, hvis nogle af toiletterne blev til et besøg ind i de verdener, man kan opleve i Østjylland. I stedet for traditionel reklame, vil vi gerne sætte kunstnere og designere sammen med disse turistdestinationer for at skabe en original oplevelse ved brug af digitale teknologier, kunst, grafik og design.

Stort samarbejde med Aarhusiansk design-stjerneskud


Til at sørge for belysning er vi gået sammen med en af regionens væksteventyr indenfor design og belysning, nemlig Nordic Tales. Vi arbejder på, at kunne lade dem lave belysning og andre designelementer i hele lufthavnen, så vi får vist, hvad Østjylland kan. De har international succes, og er et godt bud på en showcase, der samtidig opgraderer lufthavnens brug. Direktør og grundlægger, Jonas Højgaard, har valgt at donere overskuddet fra lamperne til projektet. Herudover tager Jonas sig af design, indretning med lys osv. som en donation til projektet. Det er helt fantastisk, at Nordic Tales vil være med.


2.Etape

Facaden: Vi inviterer kunstnere til at gentænke og male/udsmykke de tre, seks meter høje, piber, der står i venstre side af facaden. De kan blive til et varemærke for lufthavnen. Midterpartiet i facaden udskiftes til en glasfacade i foråret og i de to ender af facaden, vil vi arbejde med en foliering af de grå og rustrøde plader, så der bliver en sammenhængende og spændende grafik på lufthavnen.


3.Etape

Denne etape handler om projekter til opgradering af modtagelsesområdet (hvor man ikke behøver pas). Vi kan bruge det til arrangementer, udstillinger, events, madmarked, kunst og meget andet, som folk kan have gavn af, og som kan gøre lufthavnen til et spændende møde med kulturhovedstaden. Signe Klejs, der er kunstner og arbejder med digitale medier og interaktion, er en del af styregruppen. Hun fortæller, at Aarhus har en styrkeposition på den digitale og interaktive kunstneriske front. Men vi har IKKE noget galleri for digital og interaktiv kunst. Derfor laver vi Østjyllands første digitale galleri i Aarhus Lufthavn. Værkerne vil blive kurateret og skal have international kvalitet og være interagerende, så det bliver spændende at opholde sig i køen ved check-in. Vi håber, mange vil bakke op om dette initiativ, der kan blive et særkende for lufthavnen.


I vandrehallen er butikkerne mod facaden ved at blive fjernet, så der kommer mere plads og mere lys. I dette område bliver der mulighed for pop-up-udstillinger og arrangementer af vilkårlig art. Vi vil blot skabe rammerne med mere lys, mobilvægge, møbler osv., og så kan Østjylland ellers byde ind med, hvad de vil bruge det til i kulturen og gentænknings navn. Vi hører fra mange, at de glæder sig til display-rammer i lufthavnen, hvor der er ca. 400.000 besøgende pr. år.


4.Etape

Her skal der arbejdes med ankomstområderne, så det bliver spændende at lande i lufthavnen. Vi vil gøre det lidt sørgelige bagagebånds-rum (ankomsthallen) spændende, indbydende og mere brugervenligt ved brug af teknologi, kunst, inddragelse og meget andet. Allerede i uge fem tager vi hul på de første aktiviteter i dette område. Kunstneren Ole Grøn vil sammen med to skoleklasser fra Østjylland lave workshops i stregkunst og tegning med posca-tuscher. Det bliver til udsmykning af søjlerne i rummet og Børnekulturhuset har allerede valgt at støtte op.


5.Etape

Her stilles skarpt på afgangshallen, hvor fokus skal være på EXPO KULTURHOVEDSTAD.

Vi skal vise, hvad vi kan, og hvem vi er i dette område i lufthavnen. Byens kunstneriske centre og miljøer indbydes til at finde på gentænkte måder at vise byens musik, billedkunst, scenekunst, litteratur osv. frem. Herudover håber vi, at der med tiden kan komme en restauratør, som kan basere hele sin drift på lokale råvarer. Restauranten skal også kunne betjene arrangementerne osv. der vil komme i forområdet i lufthavnen. Således håber vi også, at butikken vil blive et koncept baseret på salg af produkter, design og kunst fra vores område. Det er altid det samme, man kan købe i lufthavne. I østjydernes lufthavn er idéen, at du skal kunne købe noget skabt af og i Kulturhovedstaden, Aarhus 2017.  


Vi er i gang. Nu skal vi bare lette


Det er fantastisk, at mange østjyske virksomheder og  kulturfolk har valgt at bakke op. Jeg kan fortælle, at vi er i dialog med ARoS om at lave et spændende projekt, som de er afsender på i lufthavnen. Danske Bank i Aarhus har meddelt, at de vil bidrage økonomisk og lige inden deadline på denne kronik, skrev ScanPan fra Djursland, at de støtter med 20.000 kr. og en række produkter som kan udloddes til folk, der bidrager til indsamlingen. Det er intet mindre end fantastisk. Lad os sammen sende initiativet mod skyerne.


Inspirationbilleder til lufthavnsforvandlingen


Note: Projektet er et 'flexible funding' projekt, hvilket vil sige at selvom målbeløbet ikke nåes, går pengene til projektet alligevel. Som crowdfunder får du altså ikke dine penge retur, som normalt med 'alt eller intet' projekter, du støtter projektet uanset resultatet af crowdfundingen.
Partnerskaber