STØT GULDGRISEN & FÅ ØKO-GRIS PÅ GAFLEN

0,00 kr. 0.00% of 150.000,00 kr.

0

crowdfunders
expired
Louise Køster @rabarrgaarden

medlem siden 27. januar, 2018

Om projektet

RABARBERGAARDSGRISEN HOPPER I ARBEJDSTØJET OG BLIVER TIL 'GULDGRISEN'

Støt Rabarbergaardsgrisens arbejde med at sikre recirkulering af de livsvigtige næringsstoffer og vær aktivt med til at skabe en ny bæredygtig model for de små og mellemstore landbrug.

Den økologiske gris er fantastisk. Den giver os dejlig kød på bordet. Den spiser alle vores grøntsagsrester. Den kan i en snæver vending hjælpe os med et hjerte hvis det kniber med at finde en menneske donor. Den kan vende jorden og på den måde agere traktor og plov, uden at man skal hælde disel på.

Men vidste du så at den økologiske gris også kan producere guld? Ikke ved at give os dyre bøffer og dermed bonden guld på bankbogen. Nej den producere simpelthen guld lige så længe den lever. Guldet kommer i en lidt anderledes form end den vi normalt forbinder med guld. Det er nemlig grisens lort og gylle der er guldet. Deraf navnet 'GULDGRISEN'.
"Griselort og guld? Hvordan hænger det nu sammen?"

Jo nu skal du høre: En af de største udfordringer i det økologiske landbrug i Danmark er tilbageførsel af næringsstoffer til jorden. Hvert år høster vi økologisk udbytte i form af afgrøder som brødkorn, korn til foder, øl korn, grøntsager og meget mere. Når vi har høstet har jorden brugt en stor del af sin energi på at producere afgrøderne og opgaven for bonden er nu at give jorden energi tilbage igen. Jorden skal have ny næring inden der på ny skal dyrkes afgrøder. Ellers udpiner vi jorden.

Hvor får vi så den energi fra idag? Jo det gør vi fra økologisk gødning produceret i blandt andet Sydamerika. "Sagde du Sydamerika?!" Ja, jeg sagde Sydamerika. Jeg kan godt forstå du rynker på panden, for det er hverken særlig hensigtsmæssigt endsige bæredygtigt. Men det er dét vi nu vil lave om på, med hjælp fra grisen.

På Rabarbergaarden har vi 22 hektar jord som vi dyrker økologisk. Vi har også et so hold og avlsornen Uffe af den danske sortbrogede landrace. Jeps, det er de super nuttede med pletter. Ud over at være nuttede er de også virkelig effektive. En so og hendes hold af 10-12 grislinger kan på ingen tid vende og gøde et stort stykke jord. Grise-teamet sættes ud på markerne i perioden før forårssåning og igen efter høst og inden efter afgrøderne sås i.

HVAD SKAL PENGE BRUGES TIL?

Grise-teamet har vi og de er helt klar til at gå i gang med det værdifulde arbejde. Men for at sikre at grise-teamet bliver på de markstykker hvor de skal gøre deres arbejde, skal der investeres i et mobilt hegn der er nemt at sætte op og flytte igen. Den særlig hegnstype skal også sikre overholdelse af gældende love og regler omkring hegning af grise på friland. Vi skal bruge i alt 1000 meter mobilt nethegn, 1000 meter strømhegn og køretøjet der skal sætte det op og pille det ned igen når det skal flyttes.

Til at forsyne hegnet med strøm skal der bruges mobile batterier der lades op via små solpaneler. Og evig strøm på hegnet er vigtigt. Både for at grisen ikke slipper ud af indhegningen, men også for at der ikke kommer ræve og nupper sig en lille flæskesteg.

Grisene skal også have huse at overnatte i. De sover gerne tæt sammen. Grislingerne i en kæmpebunke under halmen. De voksne sover mave mod mave. Hytterne er særlige grisehytter der ligeledes er mobile og nemt flytbare.

VIRKER 'LORTET'?

Men hvordan ved i at 'lortet' virker? Det ved vi fordi det har det gjort siden 'mor var knægt'. Men om det virker nok i forhold til at vi dyrker væsentlig mere end, ja da 'mor var knægt', det ved vi ikke. Derfor skal vi måle efter. I samarbejde med en biolog og en landbrugsteknolog laver vi en rotationsplan samt udtager jordprøver der bliver sendt til analyse. Her vil vi kigge efter mængden af de næringsstoffer der ikke kan tilbageføres eller fastholdes ved hjælp af efter afgrøderne, men som udelukkende kan komme ved at tilføre gødning, og i det her tilfælde er den del grise-teamet der står.

Vi udtager prøver to gange årligt over en treårig periode. Derefter er det vores håb at rotationsplanen kan holde niveauet af næringsstoffer på rette sted.

GENERISK MODEL & OPEN SOURCE

For de små og mellemstore landbrug er det essentielt at finde bæredygtige modeller for tilførsel af næringsstoffer. Derfor er det målet at projekt 'GULDGRISEN' skal skabe basis for en generisk model, som andre landmænd og kvinder direkte kan overføre. Al indsamlet erfaring og evidens samles i en rapport med en manual til 'GULDGRISEN'. Det lægger vi ud som open source, til fri afbenyttelse for alle landbrugere.

BONUS - DYREVELFÆRD

Dyrevelfærd plejer at være noget man sætter aller øverste når man gerne vil sælge en pointe omkring bæredygtighed. Men her kommer det til sidst. Ikke fordi vi ikke prioritere det, men fordi det er en så naturlig del af hele vores tilgang til landbrugsdriften at vi ikke tænker over det. Dyrevelfærd er her bare. Altid.

MEN en støtte til 'GULDGRISEN' er selvfølgelig også en støtte dyrevelfærden. Især når andre landbruger tager ideen til sig. For hvis der er noget der er så tæt på grisens natur og adfærd, så er det at rode i jorden efter føde. At have arealer med plantedække, hvor rødder, snegle, orme m.m. bliver en naturlig del af dagens kost. At have plads til at de kan udleve deres adfærd med flokstruktur, toilet, spiseplads og soveplads er så vigtig en del af et sundt griseliv. Og den mulighed giver 'GULDGRISEN' til overflod.

BONUS - BONUS - NUL MADSPILD

Når grise-teamet bliver sat ud i perioden mellem høst og såning af energi-bindende efter afgrøder, så sikre de at alt kornspild fra høsten går i deres maver. For, alt afhængig af afgrøde, så er der altid korn der ryster af aks og ned på jorden. Det får mejetærskeren ikke med og selvom områdets fugle tager deres del af spildet, så er der altid kornspild tilbage. Det vil grise-teamet nu sikre der ikke er. Så når du ser en stubmark fremadrettet, så tænk på 'GULDGRISEN' og sig til dig selv; "Mon ikke der skulle et 'GULDGRISE' projekt ud på de marker der". Det er Nul Madspild! også i dyreverden.

BONUS - BONUS - BONUS


Her i Nordsjælland hvor Rabarbergaarden ligger, på udkanten af vandkanten som vi siger, der er vi en række små producenter der forsøger at trække på samme hammel. Det vil sige, vi arbejder benhårdt hver dag, med at producere lokale fødevarer af den aller bedste kvalitet på den mest bæredygtige måde. Vores pligt er at brødføde dem vi kan og sikre at jorden har en beskaffenhed som vi kan være bekendt at efterlade til vores børn. Det mobile hegn vil uden for GULDGRIS sæsonen kunne bruges af får- og kvægavlerne i vores sammenslutning, når de skal sikre vinterfold til deres dyr. Derfor vil det mobile hegn aldrig stå stille, men være til glæde året rundt.

 
TAK! Er kun et fattigt ord - men her mener vi det virkelig og du skal nu på Sofari!
Ved støtte fra 250,00 kr. Du har lige gjort at vi er rykket et skridt længere frem mod målet. Ikke nok med det, du har også vist at du har et hjerte der banker for miljøet. GULDGRISEN siger af hjertet tak og giver dig to billetter til den store rundtur i projektet med indlagte smagsprøver.
For filan da! GULDGRISEN siger af hjertet tak - rundtur & øko-pølser til dig!
Ved støtte fra 500,00 kr. Du mener og gør det du siger! Og det får naturen gavn af. GULDGRISEN siger tak for din omtanke for miljøet og projektet og giver dig to billetter til den store rundtur i projektet med indlagte smagsprøver samt en fantastisk økologisk Rabarbergaards pølse til at tage med hjem!
Tusinde tak! Guldgrisen sender guld afsted
Ved støtte fra 1.000,00 kr. Det er vildt! Vi ved næste ikke hvad vi skal sige...! Men når ord ikke rækker kan vi altid sende noget der kan spises. Du får en dejlig pakke med økologisk charcuterie fra Rabarbergaarden!
Okay - vildt! Du har lige vist at du mener det!
Ved støtte fra 5.000,00 kr. Der er ingen tvivl om at du har besluttet dig for at rykke på det her. Du tænker det har gang på jord og det vil gøre en forskel. Det anerkender vi med en fantastisk efterårsmiddag for to med det hele i vores a la carte restaurant på Rabarbergaarden!
TAK & velkommen!
Ved støtte fra 10.000,00 kr. Sådan et beløb viser at naturen ve & vel ligger dig på sinde. Det betyder noget at der er aktører der arbejder for bæredygtige løsninger. Det betyder noget at du med dine midler kan bidrage til en styrkelse af innovation, know-how og ihærdighed. Det vil vi gerne kvittere for med en dag på Rabarbergaarden for 6 personer. Dagen vil bestå af rundtur i GULDGRIS projektet, i Rabarbergaardens holistiske market garden og slutte med en fantastisk middag i Rabarbergaardens restaurant.
Partnerskaber