Tysk film og dansk podcast-serie om Auschwitz-overlever Arlette

3.000,00 kr. 6.00% of 50.000,00 kr.

8

crowdfunders
expired
Thomaskvist @thomaskvist

medlem siden 12. juli, 2012

Om projektet


 

 

 

 

 

 

 

 

23. august 2022 døde 98-årige Arlette Andersen – et af de allersidste vidner til et af verdenshistoriens mørkeste kapitler, Holocaust – udryddelsen af seks millioner jøder under Anden Verdenskrig. Dansk-franske Arlette Andersen, født Levy og opvokset i en jødisk familie i Paris, levede det meste af sit liv i Danmark, hvor hun brugte flere årtier af sit liv på at fortælle sin historie ved hundredevis af foredrag. I 2017 kom filmen om hendes liv, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme” – en film som Arlette Andersen brændende har ønsket udgivet i en tysk udgave. ”De unge tyskere skal høre og se min historie, de skal vide, hvad der skete”, har hun sagt mange gange.


Ligeledes har mange mennesker, der har fulgt projektet omkring Arlettes historie, efterspurgt en lydbogsversion af hendes fortælling. Disse to ønsker vil jeg nu forsøge at realisere med din støtte.



 

 

 

 

 

 

Formålet med denne ansøgning er dels at søge penge til arbejdet med at oversætte filmen om Arlette til tysk – dels at skaffe midler til at producere og udgive en lydpodcast-serie om Arlette Andersens historie baseret på min bog fra 2018, ”Vi er her for at dø”. Begge produktioner, den tyske filmversion og podcast-serien, skal efterfølgende lægges frit tilgængelig på nettet.


HISTORISK BAGGRUND


Arlette Levy var én af i alt 75.000 franske jøder, der blev deporteret til Auschwitz under Anden Verdenskrig. Kun 2.500 af dem overlevede nazisternes værste udryddelseslejr – Arlette Levy var en af dem. Efter to dødsmarcher vendte hun afkræftet og udsultet hjem til sin familie i Paris, hvor hun kunne genoptage sin hverdag. Arlette Levy ville ikke tale om sine oplevelser i Auschwitz. Hun ville glemme det hele – blot leve et normalt liv.



 

 

 

 

 

 

 

På en sommerferie i Danmark i 1946 mødte Arlette Levy manden i sit liv, Ole Andersen. De blev kærester, forlovet og gift i 1951. Arlette fik efternavnet Andersen og blev dansk statsborger, og på trods af tatoveringen på armen, 74853, holdt hun sin historie om Auschwitz for sig selv. Mareridtene og de frygtelige oplevelser skulle ikke fremkaldes – indtil marts 1990.


Holocaustbenægterne var begyndt at gøre Auschwitz og Holocaust til en ubetydelig detalje i verdenshistorien. Det var rystende og helt forkert, mente Arlette Andersen, som således valgte at hente mareridtene frem fra sin hukommelse. Hun ønskede at fortælle sin historie om at overleve et år i Auschwitz fra 1944 til 1945. Det blev starten på 25 år med 426 foredrag i Danmark. Langt de fleste foredrag har været med unge mennesker som publikum.



 

 

 

 

 

 

Arlette Andersens hjerte har specielt brændt for at viderebringe sin historie til de unge mennesker – de skal kende historien og forsøge at lære af fortidens bitre erfaringer.


 Arlette Andersen blev en af de mest efterspurgte foredragsholdere i Danmark med sin gribende historie. I 2015 måtte hun af hensyn til helbredet stoppe sine foredrag. I mellemtiden var jeg startet på et filmprojekt, der havde til formål at dokumentere hele historien og sikre den for eftertiden. Filmen om Arlettes historie om at overleve Auschwitz, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, havde premiere i sommeren 2017. Den blev efterfølgende set af omkring 10.000 biografgæster. Langt flere har efterfølgende set filmen online.


OM FILMEN


Filmen om Arlettes historie er i dag oversat til fransk og engelsk, og den kan ses på YouTube. Men Arlette Andersens største ønske har hele tiden været, at filmen skal vises for de unge mennesker i Tyskland. Med andre ord: Arlette Andersen har ønsket, at filmen om hendes historie skal udgives i en tysk version og lægges frit tilgængelig på YouTube.


Den første del af arbejdet med den tyske version er allerede fuldført. Alle filmens tekster (undertekster og skilte) er oversat. Nu skal filmen produceres teknisk og grafisk. Det er denne tidskrævende proces, jeg nu søger økonomisk støtte til. Derudover ønsker jeg at realisere et ønske fra mange om at gøre min bog om Arlette Andersen, ”Vi er her for at dø”, til en lydbog suppleret med lydmateriale (foredragsklip, interviews samt indlæsning af breve) fra det righoldige materiale, som ni års arbejde med historien har resulteret i.



 

 

 

 

 

 

 

Filmen om Arlette Andersens historie er produceret af et lille filmhold fra 2015 til 2017. Jeg har været initiativtager, fotograf, instruktør og manuskriptforfatter. Peter Kvist Christiansen har klippet filmen og har stået for det grafiske arbejde. Musiker og komponist Knud Møller har skabt en unik musik til filmen. Filmen er produceret i et tæt samarbejde med en række nøglepersoner – blandt andre en kreds af personer omkring universitetet i byen Clermont Ferrand.



 

 

 

 

 

 

 

 

I filmen medvirker udover Arlette Andersen også den franske historiker Francoise Fernandez, historiker og Holocaust-ekspert Otto Rüel samt forfatter og Auschwitz-ekspert, Peter Langwithz Smith,


Det var den 25. november 1943, på universitetet i Clermont Ferrand, at Arlette Andersen blev arresteret og efterfølgende deporteret til Auschwitz. Under et flere uger langt fangenskab fra november 1944 til januar 1945 skrev Arlette Andersen 22 breve til sin familie, i filmen lægger den franske kvinde Emma Proux stemme til nogle uddrag fra disse breve.



Arlette Andersen har fået meget store anerkendelser for sit foredragsarbejde, således er hun to gange (i 2006 og 2016) af den franske regering blevet benådet med det franske ridderkors Legion D´honour. I 2020 modtog hun det danske ridderkors, og i 2022 blev en universitetsbygning i byen Clermont Ferrand døbt med hendes navn.



 

 

 

 

 

 

 

Bliv en del af et unikt historisk projekt om Holocaust
Ved støtte fra 100,00 kr. Alle, der bidrager med 100 kr. eller mere vil få deres navn skrevet på filmens rulletekster. Ved bidrag på 500 kr. eller mere vil du få dit navn på filmens rulletekster, og du vil samtidig modtage en filmplakat. Ligeledes vil du blive inviteret til en online filmpremiere, ligesom du også vil blive inviteret til løbende at lytte med på de enkelte afsnit af podcast-serien, i takt med at de bliver produceret.
Invitation til filmpremiere + podcast på USB
Ved støtte fra 1.000,00 kr. Ved bidrag på 1000 kr. eller mere vil du få dit navn på filmens rulletekster, og du vil samtidig modtage en filmplakat. Ligeledes vil du blive inviteret til en fysisk filmpremiere med tilhørende foredrag omkring hele det historiske Arlette-projekt, ligesom du også vil blive inviteret til løbende at lytte med på de enkelte afsnit af podcast-serien, i takt med at de bliver produceret. Når podcast-serien er færdigproduceret, vil du modtage hele serien på et USB-stik.
Filmpremiere, podcast på USB + bogen om Arlette
Ved støtte fra 5.000,00 kr. Ved bidrag på 5000 kr. eller mere vil du få dit navn på både filmens introtekster og på rulleteksterne, og du vil samtidig modtage en filmplakat. Ligeledes vil du få muligheden for at invitere en kreds af personer til et eksklusivt arrangement på en lokalitet, som du bestemmer, med filmvisning og foredrag omkring hele det historiske Arlette-projekt. Ligeledes vil du også vil blive inviteret til løbende at lytte med på de enkelte afsnit af podcast-serien.
Partnerskaber